Sunday, May 13, 2012

Padah Copy and Paste Artikel di Yahoo




Bangunan tertinggi di dunia

Beberapa peristiwa penting negara akan bermakna lebih banyak kepada rakyat Amerika berbanding selesai Satu Dagangan Dunia, di tengah-tengah usaha untuk mengabadikan amaran dan membina semula selepas 9/11. Sudah bangunan tertinggi di New York City pada 30 April, Satu Dagangan Dunia, ketinggian akhir AOS akan meningkat 1776 kaki ke Manhattan, AOS kaki langit, rujukan langsung kepada 1776, tahun Perisytiharan Kemerdekaan ditandatangani. Apabila pembinaan selesai pada tahun 2013, struktur akan dibezakan sebagai bangunan ketiga tertinggi di dunia dan yang tertinggi di Hemisfera Barat.Tetapi sehingga itu, rekod bangunan tertinggi siap pada separuh barat dunia pergi ke Chicago, AOS Willis Tower, mengikut perkataan rasmi daripada Majlis Bangunan Tinggi dan Habitat Bandar, yang mengukur dari tahap pintu masuk yang paling rendah bahagian atas seni bina bangunan, termasuk menara, tetapi tidak termasuk sesungut, papan tanda, tiang bendera atau lain-lain fungsi-peralatan teknikal.Bangunan tertinggi di dunia ini? Burj Khalifa, mengagumi seni bina dalam kerajaan padang pasir Dubai. Untuk berehat daripada 10 yang terbaik, Asia meletakkan tuntutan hingga semua (lima daripada mereka di China), kecuali untuk Menara Willis, bangunan kelapan tertinggi di dunia.China, AOS singa, AOS bahagian dunia, AOS tertinggi bangunan diterajui oleh Pusat Kewangan Dunia Shanghai, yang menara atas daerah Pudong Shanghai, China. Direka oleh firma arkitek Amerika Kohn Pedersen Fox, struktur adalah amat penting pada 1614 kaki dan ciri-ciri pusat membeli-belah, ruang pejabat, bilik persidangan, dan sebuah hotel di dalam awan. Park Hyatt 174 bilik Shanghai, yang menduduki 35 tingkat bangunan itu, berada di kedudukan sebagai hotel kedua tertinggi di dunia.Namun, ia, AOS hanya menunggu masa sebelum Pusat Kewangan Dunia Shanghai akan dibayangi oleh orang lain. Menara Shanghai, yang sedang dalam pembinaan dengan siapnya yang dijadualkan untuk 2014, akan menjadi bangunan kedua tertinggi di dunia. Ia akan berdiri mengejutkan 2073 kaki tinggi. Panduan ke puncak akan memerlukan berlumba ke arah awan dalam satu bangunan, AOS 106 lif, dan ini akan berlaku pada kelajuan yang akan jam dalam pada kira-kira 3281 kaki per minit.Rancangan untuk bangunan yang lebih tinggi adalah di bawah cara di Jeddah, Arab Saudi. Menara Kingdom telah diluluskan untuk pembinaan di atas tapak yang menghadap Laut Merah. Sekiranya telah siap yang direkabentuk, ia akan menjadi bangunan pertama di dunia hingga melepasi 100 kilometer.

*Maksudnya..jangan translate terus dari artikel Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu guna Google Translator..kalau tak nak jadi macam ayat kat atas tuu..


 

7 comments:

Terbelog said...

x phm

amercorner.blogspot.com said...

salam akak Salina .. apa maksud entry ni ? mcm tajuk lain isi lain ? boleh terangkan ? :D

Kasih Salina said...

kalau nk copy paste tu..jangan translate sebijik-sebijik guna Google Translator..tu yang padahnya..ayat jadi tunggang terbalik...

**berbelit-belit lidah kann..otak pun terbelit sama segala neuron

aReLaN said...

memang berbelit la nak baca.hahaha

Nazayiena said...

X boleh pki sgt google translator nie.....

Kasih Salina said...

..ya arelan..itulah padahnya...

Kasih Salina said...

Nazayiena..betul tu

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...