Saturday, May 5, 2012

Doktor Umum: Memoir Tun Dr Mahathir Mohamad


Sinopsis:
Barat menyifatkannya sebagai seorang yang keras kepala, perkauman, anti-Yahudi dan angkuh. Negara membangun bagaimanapun, memandang bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai juara wawasan dan pemimpin luar biasa yang menyuntik semangat kepada setiap individu Dunia Ketiga untuk berdiri megah. Bahkan pengkritik beliau yang paling lantang pun tidak dapat menafikan bahawa di sebalik semua ini, Tun Dr Mahathir memberikan negara-negara yang terpinggir keberanian dan menunjukkan jalan ke arah masa depan yang penuh harapan. Sungguhpun demikian, beliau tidak terlepas daripada kontroversi. Selama 22 tahun memimpin negara, beliau digambarkan sebagai seorang diktator dan juga perangsang. Tidak ramai pemimpin yang berjaya mengubah keseluruhan negara daripada ekonomi agraria kepada kuasa perindustrian dalam tempoh singkat selama dua dekad. Di sini, dengan ketepatan pembedahan, Dr Mahathir menjejaki susur galur sejarah dan menghalusi peranan beliau sendiri dalam membentuk Malaysia moden.




----------------------------------------
Semalam, ketika 'membeli-belah' di kedai buku yang 'popular' di Alor Setar ni (sebab yang ni jer ada)..apa lagi kalau bukan kedai Popular. Hampir saja suami aku nak rembat buku Doktor Umum ini. Cuma agak musykilnya apabila terdapat pelekat MPH Bookstore pada plastik pembalut buku tersebut. So, hanya dapat baca sedikit sinopsis dan tak der chance nak belek-belek isi kandungannya. Apapun selang sejam selepas tu nak tengok balik, tetiba ada sorang mamat ni (bukan nama dia mamat okay..) simpan balik buku tu yang dah tersusun elok kat rak paling depan dekat dengan kaunter. Apabila di ditanya, katanya ada kesilapan teknikal. Itu saja...hmm. Mungkin sebab tersilap teknikal terlupa buang sticker MPH Bookstore tu, ataupun disebabkan MPH Online masih lagi baru sangat tengah promosi kat internet.


30 comments:

dhiera said...

macam best je buku ni~

Kasih Salina said...

hehe, best sebab kita didedahkan dengan sisi lain, bukan politik semata-mata.

mama aini said...

salam salina..beliau adalah seorg tokoh yg serba bolih & disegani !!..mama bangga dgn kejayaan beliau..

En. Moshuchi said...

hehe memang sebab tak cabut taging MPH tu..buku tu kan MPH yg terbitkan.

hari isnin lepas Tun M lancar buku tu kat Alamanda...ramai orang. buku tu kat MPH memang banyak...jangan risau pasal stok.

ermm nak tanya la..laptop saya ni ada problem, window barangkali. sebabnya tak boleh nak ON..tak keluar desktop pun. Start Up repair pun tak jalan juga..kenapa eh?

caliph shuriken said...

shopping buku kt MPH mmg best ^^

*harap2 diorg msuk stok buku ni kt e-store sy, bole jgak jual via on9, hikk...

NzA said...

sesuatu yg baik dijadikan contoh dan yg buruk kita tolak ke tepi......krn setiap dr manusia xpernah sempurna.....

kakcik said...

Tzak silap kakcik, buku ini terjemahan dari yang berbahasa Inggeris sebelum ini, kan? Ada juga dalam Bahasa Tamil (kakcik terlihat di Popular juga). :)

Tinta Lana said...

Salam kak..

betul la pa en moshuchi ckp tu. Hehehe. 30hb 4,isnin tu,pelancaran diAlamanda..start ritu gak, buku tu da dijual secara rasmi diseluruh negara..agaknya dia angkut balik sebb terletak awal sgt kot,kih2.

Versi BM kali ni, hardcover rm100..huk, tak mmpu beli..yg softcover,rm60..ok la, asa mcm tebal skit dri bhsa inggeris..yela,bahasa melayu kan panjang2,hehehe.

#tenkiu kak, singgah n folow lana :) salam kenal

Norzie hany said...

Nanti sis nak cari la buku ni.sinopsis mcm best aje.

eLL said...

terjemahan dr in the house ker ni? tebal buku ni..haritu beli dr in the house pun tak habis baca lagi..buku ni memang menarik

Kasih Salina said...

En. Moshuchi, maaf lambat jwb pasal laptop tu.
Kalau saya tahu apa yg keluar lepas on, mungkin boleh dpt sikit bayangan:

-adakah lepas tekan button, lampu button nyala? Dapat masuk boot skrin atau apa2 yang tunjuk jenama macam Toshiba, Acer, Asus..

- kalau semua di atas ada, mungkin ada error kat windows startup..kalau ada keluar error message..bolehlah bgtau kt sini yer..

Kasih Salina said...

caliph shuriken
e-store? ada yer..

Kasih Salina said...

caliph shuriken
e-store? ada yer..

Kasih Salina said...

NzA - yer, mana yg betul yg benar dan kita yakini benar..maka ikuttilah mana yg patut..bukan Dr M jer, sesiapa jer..masing2 ada falsafah..ahli sains ke, ahli perubatan, alim ulama..

Kasih Salina said...

kakcik
yer kak..tajuk dia Dr in the house..cuma dia buat tajuk jauh sangat bunyi nyer, jadi mcm tak perasan..ikut kesesuaian lah tu

Kasih Salina said...

Tinta Lana ..aha tu lah pasal, saya pun lepas tgk kt popular tu baru perasan yg ada pelancaran dia..

sebab sebelum tu ada promo pre-order..

Kasih Salina said...

Norzie hany - hehe ok bagus semangat tu..

Kasih Salina said...

eLL -

takper..kalau cpt sgt habis..mcm tak best nanti..

TF said...

sy tak sempat lagi nak beli buku baru..nanti de masa nak pergi..selamat malam akak...

TK said...

Salsm..Mcm menarik je buku tu...tp tu la skrg ni asyik dok layan baby..x sempat lngsung nak membaca apa2 buku pun..:)

TK said...
This comment has been removed by the author.
Jija said...

dia ialah idola sy..

teratak hati said...

tokoh yang bayak membawa perubahan pada negara..

Kakzakie said...

Dia beruntung dapat memimpin negara terlalu lama 22 tahun - namun sebagai manusia walau bijak mana pun tetap ada melakukan kesilapan...

minniey said...

buku ni bes!

syiela said...

idola ni.. tapi buku ni belum beli lagi.. nak beli kena tunggu Dbale H besar skit baru sempat baca :)

So Shy Lady (SSL) said...

hmmm... biasalah smua org t. perfect kan.

ssl pon asyik bniat je nk bli tp t.bli2 lg.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

bagus Tun ni..
banyak jasa dia kepada Negara.
cuma biasa la, setiap manusia x dpt lari dr kesilapan..

MulutPayau said...

Ada masa nnti, kena pergi cari jugklah buku ni...

Cikgu Ma said...

kurang gemar baca buku pasal ahli politik..hehe...sombong gilerr kan..=)

salam kenal...=)

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...