Saturday, May 19, 2012

Gambar Paling Mahal Di Dunia RM12.5 juta

Gambar Paling Mahal Di Dunia bernilai $4.5 Juta. Jika sekali pandang apalah keistimewaan gambar ini kan sehingga kan telah direkod sebagai termahal di dunia selepas dibeli dengan harga RM12.5 juta. Macam mana pemikiran orang yang membelinya tu ye..agaknya betul-betul berjiwa seni dan memahami seni atau pun sebaliknya? Agak pelik tapi itulah hakikatnya jika kita mempunyai wang apa saja boleh dibeli. Kalau orang Islam ada lebih duit sebanyak tu, elok la buat masjid untuk bekalan akhirat.

Tafsiran secara ringkasnya kenapa gambar itu menjadi mahal kerana ia mempunyai nilai seni yang amat sukar untuk dibuat tanpa menggunakan perisian photoshop dan gambar tu ada 6 garis. ermmm.. macam mana nak bayangkan ni..photographer yang merakamkan gambar tersebut melakukannya tanpa menggunakan sebarang perisian dan hasil gambar yang dirakamkan amat mengkagumkan yang sudah pasti menggunakan lensa yang cukup hebat. pendek kata 6 garis yang ada dalam lukisan tersebut amat istimewa. Mungkin juga para penilai seni menilainya hasil yang hebat hasil seni dari gabungan tanah, air dan udara yang sukar diperolehi. Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut lagi kenapa lukisan ni menjadi istimewa.2 comments:

Harith Iskandar said...

lpas ni nk tangkap gmbar byk2 lah kot2 leh jual..1 juta pon cukup lah...ehehe

Kasih Salina said...

yer..kalau 1 juta tu, main saham amanah pun cukup..taruk dlm saham pecah ikut maximum yg dibenarkan..at least tahunan dapat RM100k dalam tangan!

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...