Friday, June 8, 2012

Khutbah Jumaat Menyentuh Bagaimana Orang Kaya Mendapat Harta dan MembelanjakannyaMenurut suami aku, khutbat Jumaat hari ini ada seperkara yang menarik minat apabila disentuh mengenai bagaimana orang kaya (kaya keturunan, kaya selepas berusaha gigih, kaya lain-lain) membelanjakan kekayaan mereka. Sebelum itu bagaimana orang kaya akan di tanya nanti di akhirat kelak bagaimana mereka mendapatkannya. Itu dua persoalan penting.

Dengan kekayaan, kita membeli perkara yang tidak patut atau terfikir oleh orang kebanyakan? Nak cakap lebih-lebih kadang-kadang menyinggung mana-mana pihak. Apa patut kita buat, kita ada orang alim dan ulama, ada ustaz ada cendekiawan, khususnya ilmuwan Islam. Apa peranan mereka dalam mengukuhkan ekonomi orang Islam. Selepas kukuh pulak bagaimana mengekalkannya dan tingkatkan lagi..selepas itu bila semakin kaya..harta tidak kehabisan, apakah kita berbelanjan untuk sesuatu yang tak masuk akal..?1 comment:

Kakzakie said...

Bagus kalau org islam kaya dapat membantu yg memerlukan tapi salah belok hmmm... padahlah jawabnya

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...