Resepi Kek Lapis Tembikai
Bahan A:
- 15 biji kunng telur
- 6 biji putih telur
- 200 gram gula kastor
- 250 gram tepung hongkong
- 1 sudu makan ovellate
- 1/4 gelas horlick
- coklat cip secukupnya
- 450 gram butter
- 1/2 tin susu pekat manis
- 1 tin kecil kaya
- 1 sudu teh esen vanila
- pewarna hijau, kuning, merah
Cara membuat:
- Pukul bahan A-telur, gula dan ovellate hingga kembang dan pekat.ketepikan
- Pukul bahan B- butter, susu, esen dan kaya hingga berkrim dan putih.
- Satukan adunan A dan B dan pukul hingga sebati dan rata.
- Bila dah sebati masukkan horlick dan tepung hongkong dan gaul lagi.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian,merah,kuning dan hijau. Untuk warna merah lebihkan sedikit adunan ini.Bahagian warna kuning dan hijau sama rata.
- Bakar warna hijau dahulu ,diikuti warna kuning ( ikut seperti dlm gambar ) - utk bahagian pertama warna hijau dan kuning.
- Seterusnya bakar warna merah selapis-selapis dan setiap lapisan taburkan coklat cip.Ulang cara sama hingga adunan merah habis.
- Akhir sekali bakar warna kuning dan diikuti warna hijau hingga habis.
- Apabila semuanya sudah masak, tutup tin pembakar dengan kertas aluminium. Bakar semula selama 10 minit dengan api atas dan bawah.
No comments:
Post a Comment