Bahan-bahan :
Untuk base:
250gm butter
25 g susu powder
65 gm gula kastor
250 gm tepung gandum/rose flour/tepung biskut
65 gm tepung jagung
50 gm koko
Untuk topping:
2 cwn c/flakes
500 gm white chocolate
50 gm almond nibs.....
50 gm golden raisins/blackcurrants/kismis
cooking chocolate untuk drizzle
Cara-cara:
Pukul butter dan gula sehingga sebati, masukkan segala jenis bahan kering tadi dan gaul hingga sebati, dibulat-bulatkan dan ditekan dalam papercup.
Bakar:
Untuk topping, cairkan white chocolate (buat skit2 jer) dgn menggunakan kaedah double boiler... dah cair masukkan cornflakes, almond nibs, dan golden raisins tadi.
Kemudian, gaulkan hingga coklat tadi betul-betul menyalut semua bahan tadi... make sure jgn terlalu banyak cornflakes nanti tak lekat plak.
Biskut yang dah sejuk tadi disusun dalam talam dan masukkan topping ke atas biskut tu. Kemudian, cairkan cooking coklat dan masukkan dalam piping bag dan pipe secara drizzle ke atas topping tadi... Biarkan topping nya kering dan simpan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai
Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...
-
Semalam jiran berdekatan rumah aku, Abg Mat panggil untuk repair 2 bijik laptop dia, yang satu cuma problem nak guna Microsoft Of...
-
Terkejut juga bila mendengar yang pengacara MHI, Ally Iskandar akan bernikah 20 Januari 2012 nanti dan khabarnya Farah Lee (calon isteri...
-
kadang-kedang jemu jugak dengan makanan yang kita masak sendiri kan, kasih salina & hubby gemar jugak makan makanan dalam tin, sekali...
1 comment:
salam..sye mintak resepi ye..nk buat untuk juadah hari raya..terime kasih atas kongsian resepi..selamat menyambut ramadhan almubarak :)
Post a Comment