2 cawan beras basmati (beras biasa pun ok jer, sedap jugak)
2 biji tomato dipotong potong dadu
2 cawan air
1/2 cawan susu cair
3 sudu besar sos tomato
2 sb tomato puree(jika suka)
1 helai daun pandanl
sedikit garam
Bahan tumis:
sedikit garam
Bahan tumis:
2 sudu mentega@minyak sapi
2cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
*2 biji bunga cengkih
2 ulas bawang putih, dihiris
1/2 bawang besar dihiris
Hiasan
Bawang goreng
Cara-cara
1. Cuci beras. Rendam selama 5-10 minit. Toskan.
2. Panaskan mentega@minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian masukkan sos tomato, buah tomato, tomato puree (jika letak), susu cair, air, daun pandan dan sedikit garam.
4. Masaklah nasi macam biasa. Bila dah siap bolehlah ditabur bawang goreng.
Ayam Masak Merah |
Resepi Ayam Masak Merah
Bahan-bahan (4 orang)
Bahan-bahan (4 orang)
1/2 ekor ayam
sedikit garam
serbuk kunyit
Bahan-bahan kisar
4-5 biji cili kering
1 cm halia
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato, potong dadu
1/2 cawan sos tomato
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 biji tomato, potong dadu
1/2 cawan sos tomato
*2sb tomato puree
Bahan Hias
1/2 biji bawang besar, potong bulat
kacang hijau @ Mix vegetable (jika suka)
kacang hijau @ Mix vegetable (jika suka)
Cara-cara:
1. Bersih ayam.
2. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit.
3. Goreng sehingga 2/3 masak
4. Tumis bahan kisar kecuali sos tomato, buah tomato dan tomato puree sehingga naik bau.
5. Kemudian barulah dimasukkan sos, buah tomato dan tomato puree . Tumis sehingga naik minyak.
6. Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan. Perasakan dengan garam atau sos tomato jika perlu.
7. Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api dan sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment