Bahan-bahan
- 1 ekor ikan atau apa2 ikan yang sesuai la.
- 1 cm kunyit hidup
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- sebatang serai
- garam
- Jus limau nipis secukupnya
- Sedikit daun kari
- 2 tangkai Cili kering di potong
- 1 labu bawang besar dihiris / mayang
- Siang ikan dan cuci bersih. Kelarkan sikit kalau suka
- Tumbuk / blend kunyit hidup, bawang putih, halia, serai hingga agak2 lumat.
- Bahan tumbuk tadi di campurkan bersama daun kari, perahan jus limau nipis, garam.
- Gaulkan ngan ikan tadi. perap lebih kurang sejam atau lebih.
- Goreng dengan minyak yang panas hingga garing tapi jgn smpi hangus ye.. Angkat ikan dan toskan minyak. Goreng hirisan bawang besar & cili kering hingga layu, angkat dan toskan. Kemudian taburkan ke atas ikan.
- Sedap makan bersama nasi putih yang panas-panas.
No comments:
Post a Comment