2 bungkus kulit popia (saiz besar)
30 biji cili kering/ikut pedas-diblend
Sedikit bijan-digoreng tanpa minyak
50 gram gula
Garam secukup rasa
Air asam jawa
Tepung gandum + air (sbg gam)
Garam secukup rasa
Air asam jawa
Tepung gandum + air (sbg gam)
Cara - Cara :
1. Kulit popia dipotong 4
2. Gulung kulit popia & lekat dgn tepung gandum
3. Kulit popia yg digulung dipotong serong & digoreng.Bila kulit popia berwarna keperangan,angkat.
4. Tumis cili dgn sedikit minyak. Masukkan garam dan air asam jawa.
5. Masak hingga agak kering, masukkan gula. Kacau sebati.
6. Masukkan kulit popia yg telah digoreng, gaul rata. Masukkan bijan, gaul rata, angkat.
2. Gulung kulit popia & lekat dgn tepung gandum
3. Kulit popia yg digulung dipotong serong & digoreng.Bila kulit popia berwarna keperangan,angkat.
4. Tumis cili dgn sedikit minyak. Masukkan garam dan air asam jawa.
5. Masak hingga agak kering, masukkan gula. Kacau sebati.
6. Masukkan kulit popia yg telah digoreng, gaul rata. Masukkan bijan, gaul rata, angkat.
No comments:
Post a Comment