Tuesday, August 16, 2011

Kari Kepala Ikan

Bahan-Bahan:

1 Keping kepala ikan (ikut suka jenis ikan apa pun)
5 biji bendi
2 biji terung bulat
2 biji tomato
2 biji bawang besar
Sedikit daun kari
Sedikit biji sawi
Sedikit bunga lawang
1 sudu kecil serbuk kunyit
1sudu serbuk cili
4 sudu serbuk kari ikan
1 cawan air asam jawa
Sedikit hirisan nenas
Sedikit daun ketumbar

Cara-Cara:

1. Panaskan minyak, tumis bawang, biji sawi, bunga lawang dan daun kari.
2. Masukkan rempah kari ikan, kunyit, serbuk cili, sedikit air dan tumiskan sehingga keluar minyak
3. Masukkan air asam, air dan kepala ikan. Kemudian masukkan terung, bendi dan tomato. Biarkan mendidih.
4. Kemudian masukkan hirisan nenas dan daun ketumbar
5. Dah siap boleh hidang dengan nasi putih. Memang memyelerakan.


No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...