Bahan-bahan ( 12 keping )
Bahan untuk kulit*
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji putih telor
- 3/4 cawan air
- 2 sudu makan cuka
- secubit garam
- 1/2 biji kobis - diricih halus
- 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
- 1 biji sederhana bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu makan udang kering
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis
- **Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
- 15 tangkai cili kering
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu besar gula perang
- 2 sudu besar kicap manis
- minyak untuk menumis
- garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
- *** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
Cara-cara
- gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
- ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (contoh seterusnya - lihat gambar)
- buat dari arah jam
- mulakan dari tepi dulu
- kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
- setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
- angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
- ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
- Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
- lipat macam biasa dan gulung
- sedia untuk dimakan :)
1 comment:
Sedapnya Salina...mmg fav akak ni.
Post a Comment