Resepi Biskut Raya:
Biskut Marble Shortbread
BAHAN-BAHAN:
225 g Mentega
75 g Gula kastor
250 g Tepung gandum } diayak
2 camca besar Tepung beras } diayak
1/4 sudu teh Garam
BAHAN HIASAN:
180 g Coklat masakan } dicairkan atas 'double-boiler'
1 camca besar Lemak sayuran }
90 g Coklat putih (hiris halus, cairkan atas 'double-boiler' air mendidih perlahan atau dlm microwave, medium high setiap 30 saat, perhatikan samada ia cair atau tidak, tambah masa jika belum)
CARA PENYEDIAAN:
- Lengser tin 7x11 inci (17.5x27.5cm) dengan marjerin cair. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan bahan ayak dan gaul hingga menjadi doh yg lembut. Ratakan ke dalam tin tadi kemudian cucuk atasnya dengan garfu.
- Bakar pada 160 C selama 40 min atau hingga masak. Biar sejuk di dalam tin.
- Tuangkan coklat masakan kemudian titiskan coklat putih.
- Lorekkan dengan lidi koktel supaya menjadi corak marmar (marble). Bila coklat keras, bolehlah dipotong biskut tadi bentuk empatsegi dan disimpan di dalam bekas kedap udara.
- Alaskan dengan kertas kalis minyak supaya coraknya kekal elok tetapi hendaklah diletak di tempat yg tidak panas.
No comments:
Post a Comment