gambar sumber google |
Bahan-Bahan:
Udang besar 8 ekor
telur kuning (dipukul) 2 biji
Cili padi (potong nipis) 4 biji
Daun kari 1 tangkai
Butter 3 sudu besar + 2 sudu besar
susu cair 1 cawan
bawang merah (cincang) 1 sudu besar
bawang putih (cincang) 1 sudu kecil
minyak masak 1 sudu besar + utk mengoreng
Langkah 1 (floss kuning telur)
telur kuning (dipukul) 2 biji
Cili padi (potong nipis) 4 biji
Daun kari 1 tangkai
Butter 3 sudu besar + 2 sudu besar
susu cair 1 cawan
bawang merah (cincang) 1 sudu besar
bawang putih (cincang) 1 sudu kecil
minyak masak 1 sudu besar + utk mengoreng
Langkah 1 (floss kuning telur)
- Panas kan wok masukkan butter 3 sudu dan minyak 1 sudu besar (minyak boleh mengelak butter menjadi hitam)
- Masukkan telur kuning dan sentiasa kacau mengikut bulatan sehingga telur bertukar menjadi kuning keemasan.
- Angkat dan tapis
Langkah 2
- panaskan minyak dan goreng udang sehingga kuning keemasan
- angkat dan tapis
Langkah 3
- Panaskan butter 2 sudu besar, masukkan bawang cincang dan bawang putih cincang, masukkan cili padi dan daun kari, perasakan dengan garam dan gula, tuangkan susu cair, goreng sehingga semua rata dan kering
- Angkat dan letakkan didalam pinggan
Langkah 4
- sebelum menghidang taburkan floss telur kuning diatas udang tadi.
* for the best result use high preasure stove
this is an original recipe I learned from a chinese chef.
# seriously aku buat pun tak menjadi cantik seperti dalam gambar yang kat atas tu.
this is an original recipe I learned from a chinese chef.
# seriously aku buat pun tak menjadi cantik seperti dalam gambar yang kat atas tu.
1 comment:
Sy try buat..platting menjadi tp floss out..sebab x rangup...rupanya kena guna api yg high pressure...patut le...hehe
Kalo rajin singgah la blog sy...
www.ainkaswa.blogspot.com
Post a Comment