Bahan Doh/Kulit
500 gm tepung gandung
80 gm gula halus
minyak sapi
Bahan Inti:
300 gm kacang tanah
70 gm gula halus (boleh juga guna susu pekat utk menggantikan gula)
Gula icing [untuk salut kueh]
Cara - Cara :
1. Gaulkan semua bahan doh sehingga lembut dan boleh dibentukkan.
2. Kacang tanah dibakar dalam oven selama 20 minit [sehingga kulit boleh tanggal bila di gosok kacang]
2. Mesinkan kacang dan gaulkan dengan gula.
3. Ambil doh dan leperkan.
4. Masukkan inti yg telah dibulat bentuk bujur sebesar biji buah kurma. Bentukkan bujur.
5. Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 mnit [sehingga nampak masak]
6. Sejukkan baru golekkan dalam gula icing.
7. Simpan dalam balang kedap udara.
No comments:
Post a Comment