Bahan-Bahan:
1 bungkus agar2
2.5 cawan gula pasir/ikut manis
6 cawan kecil air
4 biji putih telur
pewarna hijau-utk kulit
pewarna merah/kuning-utk isi
sedikit kismis-utk biji
sedikit esen rose
Cara-Cara:
1. Pukul putih telur hingga kembang/meringue
2. Sementara itu, masak agar2 bersama gula ndan air sehingga agar2 larut.Masuk esen rose jika suka.
3. Tapis agar2 ke dlm putih telur dan pukul lagi hingga hampir2 sejuk.
4. Tuangkan ke dlm bekas bulat. Taruhkan sedikit pewarna merah/kuning ditengah agar2.
5. Kacau dgn chopstick/lidi sate. Jgn kacau sehingga terkena dasar bekas.
6. Letakkan kismis di permukaan agar2 tadi dan masukkan dlm fridge.
7. Bila agar2 dah sejuk, keluarkan dr bekas dan terbalikkan lalu disapu pewarna hijau sbg kulit.
8. Potong dan hidangkan.
Sumber: myresepi
No comments:
Post a Comment