Bahan-bahan:
1 ekor (2kg) ayam (belah 4)
3 cawan santan pekat (klu boleh perah santan dgn air kelapa)
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu teh gula
1 sudu teh halba
Garam secukup rasa
1 ekor (2kg) ayam (belah 4)
3 cawan santan pekat (klu boleh perah santan dgn air kelapa)
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu teh gula
1 sudu teh halba
Garam secukup rasa
Bahan Mesin Halus:
20 tangkai cili kering
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai
Cara:
- Lumurkan ayam dgn tepung ubi & sedikit garam, kemudian bilas bagi menghilangkan hanyir ayam.
- Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba & air asam jawa sehingga sederhana masak (kuah agak sedikit pekat). Pastikan segala bahan sebati dgn ayam.. dgn selalu membalik2kan ayam supaya masak sekata & tidak hangus.
- Bila kuah agak pekat, alihkan ayam ke dalam ketuhar/oven & bakar/panggang pada suhu 200C sehingga ayam berwarna kecoklatan.
- Letakkan ayam dlm pinggan yg sesuai, kemudian curahkan lebihan kuah tadi ke atasnya.
- Hidang bersama salad, timun & tomato.
No comments:
Post a Comment