DOH TART:
165g @ 1 1/4 cawan tepung gandum*
8g @ 1 sudu besar rata tepung jagung*
12g @ 1 1/4 sudu besar rata tepung kastad* diayak
8g @ 1 sudu besar rata tepung jagung*
12g @ 1 1/4 sudu besar rata tepung kastad* diayak
8g @ 1 sudu besar rata susu tepung (ikut sukalah nak guna susu apa pun)
113g @ 1/2 cawan mentega, suhu bilik
8g @ 1/2 sudu besar minyak sapi (guna butter pun boleh)
1/2 sudu besar gula kastor@gula kasar dikisar
113g @ 1/2 cawan mentega, suhu bilik
8g @ 1/2 sudu besar minyak sapi (guna butter pun boleh)
1/2 sudu besar gula kastor@gula kasar dikisar
1/2 biji kuning telor gred A
1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 sudu teh esen vanilla
INTI JEM NENAS:
2 biji nenas muda
1 1/4 senduk gula pasir
sedikit esen vanilla
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Daun pandan
Sapuan:
1 biji kuning telur
1sb suhu cair/UHT (susu segar)
sedikit pewarna kuning telur
*semua bahan digaul bersama. Kalau nak warna cantik letak sikit susu dan pewarna kuning
Cara buat doh tart:
- Pukul mentega, susu tepung, minyak sapi, dan gula hingga sebati.
- Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
- Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul hingga sebati dan lembut (kalau susah nak picit keluar dari acuan, tambah mentega. Kalau terlebih lembik, tambah sikit tepung).
- Panaskan oven 150C.
- Ambil doh dan tekan acuan tart lebih kurang sepanjang 5cm atau lebih, dengan bahagian bergerigi acuan memandang ke bawah (boleh guna acuan semperit). NB: Kadang-kadang masa memicit tu dohnya menggulung dan pecah-pecah. Biasa ku picit atas sehelai kertas baking paper dahulu dengan bahagian rata acuan semperit memandang ke bawah. Lepas tu perlahan-lahan terlangkupkan doh yang dipicit tu. Jadi biar bahagian doh bergerigi pula memandang ke bawah, baru diletakkan inti nenas. Kurang sikit pecah-pecahnya.
- Letak inti jem nenas pada hujung doh, kemudian gulung secara perlahan guna hujung jari.
- Susun atas dulang membakar (atau boleh juga terus dimasukkan ke dalam cawan kertas ).
- Bakar pada suhu 150C sehingga 15-17 minit sehingga masak.
- TIP: Untuk elak doh mengeras atau kering ketika proses memicit dan menggulung, tutup bekas berisi doh dengan tuala atau cling film.
Cara buat inti jem nenas [Nak guna ready-made pun boleh je]:
- Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
- Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
- Kacau tanpa henti hingga likat.
- Angkat dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment