Monday, August 22, 2011

Petua - Anggur Hitam Boleh Hilangkan Penyakit Kuning / Juandice Pada BayiJaundis merupakan keadaan yang kerap berlaku pada bayi baru lahir. Ia berlaku apabila paras bilirubin dalam darah melebihi paras normal. Bilirubin dihasilkan apabila sel-sel darah merah yang lama pecah. Bagi bayi baru lahir jaundis boleh diketegorikan kepada:
  1. Jaundis fisiologikal
  2. Jaundis patologikal
  3. Jaundis yang berpanjangan (prolonged jaundice)
Hampir semua bayi baru lahir akan kuning di hari ke-3. Itu sebabnya, seluruh bayi perlu diperiksa kadar bilirubin dalam darah pada hari itu. Normalnya, kadar bilirubin adalah 0-1 mcg. Namun, sampai hari ke-7, kadar bilirubin boleh mencecah sehingga 12 mcg.

Jaundis fisiologikal biasanya berlaku pada hari ke 3 atau ke 4 selepas lahir dan disebabkan sel-sel darah merah lama yang pecah dan keadaan hati yang belum cukup matang untuk megeluarkan bilirubin secara efektif dariapada badan.

Jaundis patologikal adalah disebabkan penyakit atau keadaan abnormal badan dan boleh berlaku pada hari pertama lagi.

Jaundis selepas bayi berumur 2 minggu adalah diketogorikan sebagai jaundis yang berpanjangan. Jaundis sebegini memerlukan ujian darah dan air kencing bagi memastikan punca kenapa bayi tersebut masih kuning selepas 2 minggu.

Rawatan Jaundis
Jika paras bilirubin agak tinggi maka rawatan fototerapi perlu bagi menurangkan jaundis pada bayi tersebut. Paras bilirubin yang terlampau tinggi boleh memberi kesan kepada otak bayi jika tidak menerima rawatan yang sewajarnya. Oleh kerana itu jika bayi yang baru lahir jika nampak kuning maka perlulah dibawa berjumpa doktor segera bagi memastikan tahap bilirubin dan menerima rawatan fototerapi jika perlu.

Sumber: Dr.Saiful 

ok. dah tau kan macam mana terjadinya juandis, meh kita tengok macam mana nak merawat juandis tu. Anak kami yang 1st memang langsung takde kuning, sikit pun takde kesan kuning, sampaikan nurse yang mai rumah pun tanya makan apa masa pregnant, anak dr pun ada kuning kata nurse tu. Tapi yang pastinya masa pregnant, aku memang tak sentuh langsung asam ataupun jeruk buah ker.

Anak kami yang 2nd dapat kuning, sebelum keluar wad pada hari ke-3 lagi dah ada kesan juandis. So, hari ke-4 tu kena bawa check kat klinik lagi la, bacaannya 11.5 mcg berbanding hari ke-3, 10.0 mcg jer. Memang susah hati la kami takut berlarutan jadinya. Hubby aku pun search google, ada hamba Allah ni guna anggur hitam untuk rawat anak dia dan petua ni orang putih yang amalkan.

Sebelum nak ke klinik hari ke-5 tu, hubby aku bagi 6 titis air anggur dari anggur segar tu la dalam mulut baby. dari malam tu lagi kami buat sebanyak 3 kali. Pagi hari ke-5 tu pi klinik lagi dan bacaan kuning jadi 5.0 mcg. Terkejut kami dengan hasilnya. Kalau bacaan mcg tu 5 kebawah tak perlu ke klinik dah. Kami teruskan bagi air anggur hitam tu sampai hari ke-8 sekadar langkah berjaga-jaga.

p/s: Kami guna anggur yang merah sket tu, susah nak cari anggur yang betol-betol hitam

No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...