Sunday, August 21, 2011

Resepi Ayam Percik Terengganu


Bahan-bahan:
1 ekor (2kg) ayam (belah 4)
3 cawan santan pekat (klu boleh perah santan dgn air kelapa)
1/2 cawan air asam jawa
1 sudu teh gula
1 sudu teh halba
Garam secukup rasa

Bahan Mesin Halus:
20 tangkai cili kering
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai

Cara:

  • Lumurkan ayam dgn tepung ubi & sedikit garam, kemudian bilas bagi menghilangkan hanyir ayam.
  • Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba & air asam jawa sehingga sederhana masak (kuah agak sedikit pekat). Pastikan segala bahan sebati dgn ayam.. dgn selalu membalik2kan ayam supaya masak sekata & tidak hangus.
  • Bila kuah agak pekat, alihkan ayam ke dalam ketuhar/oven & bakar/panggang pada suhu 200C sehingga ayam berwarna kecoklatan.
  • Letakkan ayam dlm pinggan yg sesuai, kemudian curahkan lebihan kuah tadi ke atasnya.
  • Hidang bersama salad, timun & tomato.

No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...