Saturday, August 13, 2011

Resepi Biskut Marble Shortbread

 Resepi Biskut Raya: 
Biskut Marble Shortbread


Resepi: Danauilmu

BAHAN-BAHAN:

225 g Mentega
75 g Gula kastor
250 g Tepung gandum } diayak
2 camca besar Tepung beras } diayak
1/4 sudu teh Garam

BAHAN HIASAN:

180 g Coklat masakan } dicairkan atas 'double-boiler'
1 camca besar Lemak sayuran }
90 g Coklat putih (hiris halus, cairkan atas 'double-boiler' air mendidih perlahan atau dlm microwave, medium high setiap 30 saat, perhatikan samada ia cair atau tidak, tambah masa jika belum)


CARA PENYEDIAAN:

  1. Lengser tin 7x11 inci (17.5x27.5cm) dengan marjerin cair. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Masukkan bahan ayak dan gaul hingga menjadi doh yg lembut. Ratakan ke dalam tin tadi kemudian cucuk atasnya dengan garfu.
  3. Bakar pada 160 C selama 40 min atau hingga masak. Biar sejuk di dalam tin.
  4. Tuangkan coklat masakan kemudian titiskan coklat putih.
  5. Lorekkan dengan lidi koktel supaya menjadi corak marmar (marble). Bila coklat keras, bolehlah dipotong biskut tadi bentuk empatsegi dan disimpan di dalam bekas kedap udara.
  6. Alaskan dengan kertas kalis minyak supaya coraknya kekal elok tetapi hendaklah diletak di tempat yg tidak panas.



No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...