Friday, August 12, 2011

Gambar Dan Fakta Tercetusnya Rusuhan Di Tottenham, Utara London

Berikut merupakan fakta menarik mengenai rusuhan di London baru-baru ini. 
  1. Rusuhan dan samun tercetus pada Sabtu di Tottenham di Utara London susulan tunjuk perasaan aman berhubung kematian Mark Duggan, seorang penduduk tempatan berkulit hitam yang berusia 29 tahun, selepas ditembak polis dua hari sebelum itu.
  2. 160 orang ditahan oleh polis kerana didakwa terbabit dalam rusuhan dan samun di utara London sejak Ahad lalu manakala keganasan tercetus dan merebak ke bahagian lain di ibu negara Britain.
  3. Rusuhan itu merupakan terburuk di London dalam tempoh lebih 25 tahun.
  4. Tottenham, sebuah kawasan dengan kadar pengangguran yang tinggi dan diselubungi isu perkauman.
  5. Beribu-ribu penduduk mencuri barangan dari sebuah gedung barangan elektrik di kawasan Brixton, selatan London, menakala gerombolan pemuda membaling objek ke arah polis.
  6. Kejadian mencuri merebak ke beberapa kawasan di utara, timur dan selatan bandar raya itu, sementara sekumpulan kira-kira 50 pemuda merosakkan harta benda di kawasan tumpuan pelancong di Oxford Circus.
  7. Menimbulkan persoalan mengenai tahap keselamatan bandar raya itu menjelang Sukan Olimpik 2012.
  8. Beberapa buah kereta peronda polis dan sebuah bas dua tingkat dibakar ketika beratus-ratus perusuh mengamuk di pekarangan balai polis di Tottenham High Road.
  9. Perusuh memecah masuk kedai-kedai di High Road melalui tingkap sebelum dilihat menolak troli yang penuh dengan muatan barangan curi.
  10. Kawasan London Tengah sering menyaksikan demonstrasi oleh golongan pelajar dan kesatuan pekerja dalam tempoh beberapa bulan kebelakangan ini.
Berikut pula merupakan gambar rusuhan dari sumber Huffington Post , Daily Mail dan BBC : 
No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...