Monday, August 1, 2011

Resepi Nasi Dagang Terengganu


Picture ni aku search kat Google jer..terasa macam gatai tangan plak nak kumpul resepi masak-memasak ni..kalau aku buat main pakai hentam jer..xde la nak sukat menyukat bahan-bahannya.
.ini resepi aku ambik dari blog chef Hanieliza la..

NASI DAGANG


Bahan-bahan

600 gm cawan beras
100 gm beras pulut
30 gm halba
400 ml santan cair
400 ml santan pekat
garam secukup rasa

Bahan utk DiMayang
5 ulas bawang merah
4 cm halia

Cara-cara membuatnya
1.Beras dan pulut disatukan dan dibasuh. Rendamkan selama 3-4 jam
2. Toskan dan masukkan dalam kukusan yg berlubang
3. Gaulkan beras dengan santan cair. Kukuskan sehingga naik wap. lebih kurang setengah jam la
4. Keluarkan beras dan masukkan dalam mangkuk besar supaya senang hendak mengaulnya
5. Gaulkan beras bersama santan pekat, hirisan halia, bawang merah dan halba.
6. Masukkan semula beras dalam kukusan berlubang. Kukuskan sehingga naik wap dan masak
7. Hidangkan bersama gulai nasi dagang dan acar

NOTA:
Jika tiada pulut boleh gunakan beras wangi AAA.
Rendamkan 3-4 jam dan toskan.

Gulai Ikan Tongkol

Bahan

1.5 kg ikan tongkol ]
50 gm asam keping ] potong...bersih dan rebuskan
garam secukupnya ]
60 gm rempah kari ikan
10 gm serbuk ketumbar
5 gm serbuk jintan
80 gm cili mesin
4 ulas bawang kecil [tumbuk halus]
3 cm lengkuas [tumbuk kasar]
500 santan pekat
30 gm gula merah
30 gm kerisik
50 ml air asam jawa
minyak unyuk tumis
cili api dan belimbing buluh

Cara memasak:
1. Tumiskan bawang sehingga wangi. Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dgn sedikit air asam jawa. Biarkan garing.
2. Masukkan rebusan ikan dan santan. Biarkan mendidih.
3. Perlahan api dan masukkan kerisik, gula merah, belimbing buluh dan cili api.
4. Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai naik minyak.


Acar Timun.

Bahan

100 gm timun
100 gm lobak merah
100 gm cili merah & hijau
50 gm bawang besar
60 ml cuka
30 gm gula
garam

Air kapur secukup untuk merendam sayur

Cara.
1. Timun dipotong 2 inci dan buangkan biji tengahnya. Mayang halus saperti batang mancis.
2. Lobak merah, cili merah & cili hijau dimayang halus seperti timun juga.
3. Bawang besar dibelah 2 dan mayang halus juga.
4. Rendamkan semua bahan yang dimayang dalam besen besar yg berisi air kapur selama 30 minit. Tapiskan dan biarkan sehingga kering.
5. Gaulkan gula, garam dan sedikit cuka sehingga sebati.
6. Masukkan semua bahan dalam bancuhan cuka. Gaul rata.
7. Hidangkan bersama nasi dagang.

No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...