Saturday, December 15, 2012

Petua Merawat Kulit Muka Berminyak



Petua Merawat Kulit Muka Berminyak

Hari ni nak kongsi sikit petua untuk merawat kulit muka yang berminyak. Kulit muka berminyak ni biasanya muka akan berkilat-kilat dan sentiasa menyebabkan jerawat bertengek kat muka kita. 

Petua ni senang, cepat, murah dan senang nak dapat bahan-bahannya, dengan hanya menggunakan: 
  • madu  dan
  • limau nipis
Cara membuatnya:
  • perahkan limau nipis dan tapiskan, ambil airnya sahaja dan campurkan dengan sedikit madu.
  • sapukan pada kulit muka dan biarkan selama 30-45 minit.
  • bilaskan dengan air bersih dan lakukan 3 kali seminggu.



 

14 comments:

azi said...

Salam...
muka akak jenis kering...cepat nampak tua tau..ada dak petua nak bagi muka sentiasa lembab...:)(lari tajukkan..he..he..)

Ena's Palace said...

sy punya muka mmg jenis kulit berminyak..
boleh la try nnti..mudah pun nak buat
tq sbb kongsi di sini...

MulutPayau said...

nanti nak try jugaklah...thnks dik brkongsi..

ummiross said...

macam maskerlah ni kan..mesti fresh sangat muka lepas buat ni..

Knor said...

kak alah dgn limau sapu2 tak boleh merah2 jadinya.

Raudzah Zahari said...

Dah pernah try once..muka jadi licin and bersih..tapi dah stop bila buzy sikit..kena cuba balik ni..

dayah ismail said...

em berguna ni kak..kulit kdang2 berminyk jgk..huhu

Harith Iskandar said...

kulit muke sy jenis brmnyak jugak..kene lak waktu sekolah dulu tengah nak naik...mmm lagi laaa..skrang dh kurang..dh tue kot...ehehe :p

Angah said...

alaa..muka angah ni pulak jenis kering, sampai mengelupas expecially bahagian hujung bibir...

Kesuma Angsana said...

bagus tip ni

Fiza Rahman said...

Ok. Bley try nih. Dulu saya rajin letak putih telur + limau nipis, sapu kat muka. Licin jer kulit. Tapi skang ni dah tak rajin ☺☺

TiranaAduka said...

boleh guna ni.

syiela said...

boleh try sesapa yg kulit berminyak ni

annedany said...

boleh guna bedak muntahbelut asli..insyaallah, berkesan...boleh tengok kat sini www.bedak-muntah-belut.blogspot.com

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...