Friday, February 17, 2012

Kos Tukar Keyboard Laptop, Notebook




Semalam jiran berdekatan rumah aku, Abg Mat panggil untuk repair 2 bijik laptop dia, yang satu cuma problem nak guna Microsoft Office, dan satu lagi problem tak boleh on. Yang problem tak boleh on tu nanti aku cerita.

Abg Mat baru jer tahu kami boleh buat benda2 ni semua, padahal kami dah cakap2 sikit kat jiran kiri-kanan rumah kami. Rupanya dia ni dah pernah repair laptop dia sampai mencecah RM800 (selepas repair sikit2 dalam tempoh masa yang dekat sangat). Salah satunya, kos repair keyboard lebih RM200!

Sebenarnya, senang cerita...dalam hal berkaitan barang komputer ni (tak kiralah laptop atau PC), kebanyakannya bukan boleh direpair..atau kalau boleh repair pun kosnya dan usahanya belum termasuk 'waiting time' lagi memang tak padan. Contoh power supply PC rosak..mungkin boleh baiki..tapi kalau nak beli baru boleh sama dengan kos baiki dan yang penting dapat cepat pulak tu.

Berbalik ke kisah Abg Mat tu, sebenarnya kos yang dia cakap tu adalah kos tukar 'sepapan' keyboard baru..bukan repair. Kos sepapan tu dan upah pasang (buka & pasang body laptop) sepatutnya ditanggung oleh pelanggan kurang daripada RM150..mungkin lain tempat dapat supplier tak sama tapi kos yang aku bagi ni sepatutnya merangkumi semua tempat. So daripada kena ketuk dengan kos RM200++ lebih baik dapat RM150--, betul tak?

Sekian...harap maklum. Sila klik Share

p/s: Korang ada pengalaman macam di atas, sila tinggalkan komen (ada atau tak pun takper..)



8 comments:

Alin's In D House said...

kalo nak repair barang elektronik nie memang problem sikit. Yerlar dahlar hantar kene charge n komputer yang dibaiki tak sampai sebulan rosak baik. Baik beli barular kan!!!! Baru puas hati...

Salina said...

hehe Alin, kalau htr repair (bukan tukar part) mmg kena caj..tapi semua yg repair biasanya ada jaminan peribadi kedai mungkin 3-6 bulan, itu hak customer utk tanya..jangan rosak balik kurang sebulan terus tak mau tanya dah..

tapi kalau tukar spare part..cth keyboard tu, dia ada waranti 1 tahun. Waranti ni termasuklah part itu sendiri atau kot technician dia silap pasang ada longgar sikit..so yg ni memang free, tu namanya hak kita...

KhaiRin : anies said...

x penah lg sbb latop masih br kedai lg heheeh

tp murah la tu kak

Salina said...

Khairin..ok lar tu..kalau ada pehal..just leave a comment k..(bgtau kt kawan sama..aha) :)

Angah said...

maha ye kos repair komputer ni, angah nasib baik la kat opis ni ada yg pandai repair, jadi dapat la harga kawan-kawan...

Salina said...

ok juga tu, tapi harga kawan2 sekalipun..try bg cth kt saya apa yg dia repair/ tukar..sebab kalau org tak tau harga market pun akan kata harga kawan2..

PrInCeSsDiAnA said...

sy ada mslh dgn keyboard laptop(lenovo),bila tkn key q,w,e,r,u,i,o,p xkuar pn hruf2 tu..ley d ktakn xbrfungsi lansung..sy juz kna repair or tukar keyboard trus??agk2 brp caj ya yg d knakn??

Gadis Kecil said...

slm..lptop sy problm kt key atas bawah kiri kana. so kdg2 tekan bwh bgera naik atas. so.. plu repair @ tukar keyboard? brpa slluny kos?

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...