Friday, January 11, 2013

Kisah Tauladan - Mayat bangun dari kuburKisah Tauladan - Mayat bangun dari kubur

Jika Nauf boleh menghidupkan kuda milik Birdlaun milik Raja Faris atas izin Allah s.w.t., maka Nabi Isa boleh menghidupkan orang yang sudah mati atas izin Allah s.w.t. juga. Itulah mukjizat yang diberikan Allah s.w.t. kepada hamba-Nya untuk menunjukkan kebesarannya. Tapi dasar orang kafir, walaupun Nabi Isa boleh menunjukkan mukjizat menghidupkan orang yang sudah mati, mereka masih menyangkalnya. "Sesungguhnya engkau hanya dapat menghidupkan mayat yang baru yang ada kemungkinan memang belum mati benar. Cuba kau hidupkan mayat-mayat terdahulu jika kau boleh." Ujar mereka. Merasa ditentang kaumnya, Nabi Isa lalu berkata : "Silakan pilih mayat sekehendakmu," jawabnya. "Cuba hidupkan Sam dan Nuh," kata mereka.

Kemudian Nabi Isa pergi ke makam Sam bin Nuh. Setelah bersembahyang di atas kuburnya, Isa berdoa kepada Allah s.w.t. meminta Allah s.w.t. menghidupkan mayat itu. Atas kekuasaan Allah s.w.t. kedua mayat yang sudah lama meninggal itu bangkit kembali dari kuburnya. Rambut di kepala dan rambutnya sudah memutih. Begitu melihat keduanya hidup kembali, Isa bertanya, "Mengapa rambutmu sudah memutih semacam itu,". Keduanya lalu menjawab bahawa mendengar panggilan Isa, ia mengira hari kiamat sudah tiba. "Berapa lama kau sudah meninggal?" tanya Isa. "Empat ribu tahun, tetapi sampai sekarang belum hilang rasa sakit matiku." Jawabnya. Melihat mukjizat Allah s.w.t., berimanlah semula orang-orang yang kafir itu.
 
 
 
 
 
 

9 comments:

ANIM said...

kalau mayat hidup semula di zaman kita ni, tak tahu camna gamaknya kan?

Knor said...

sakit mati ibarat 300 tetakan pedang
menakutkan sungguh..tapi mati itu pasti

ummiross said...

Allah, Allah.. 4 ribu tahun masih belum hilang sakit matinya, tak terbayang sakitnya kan.

Daddy Ziyyad said...

Mukjizat yg masih kita boleh lihat & pegang...Al Quran...syukur padaNya

yan's cottage said...

itu maknanya kebesaran Allah...yang mematikan dan menghidupkannya semula.

eita said...

dah lama meninggal pun masih terasa sakit nyer...
takut bila fikir pasal mati

krole said...

subhanallah maha suci Allah...jadikan tauladan kisah ni...thanks for the sharing~

Harith Iskandar said...

dah lame xdengar kisah2 kisah tauladan mcm ni.dulu siap ade buku lg tu :)
thanks sbb mengingatkan sy

khairul hassan said...

insaf nya

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...