Monday, January 28, 2013

Bayam Goreng Mentega Ala Kasih Salina



Bayam Goreng Mentega

Kadang-kadang tu jemu juga asyik masak cara yang sama jer, aku suka makan bayam tapi takde idea nak masak dengan cara macam mana.

Nah! timbul idea bayam goreng dengan mentega gitu..

Bahan-bahan:
  • 1 ikat bayam -asingkan batang dan daun
  • 2 ulas bawang putih-potong halus-halus
  • Setengah biji bawang holland - potong dadu
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 tangkai cili kering - potong kecil-kecil
  • sedikit Garam dan sedikit perisa
Cara-Caranya:
  1.  Cairkan mentega dalam kuali.
  2.  Tumiskan bawang holland, bawang putih dan cili kering.
  3. Masukkan batang bayam terlebih dahulu dan kemudian daun bayam.
  4. Perisakan dengan sedikit garam. 
  5. Agak dah layu, angkat dan hidangkan.


17 comments:

ummiaiman said...

Wah....1 idea baru...sgt .menyelerakan. ..
Salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

NARDtheNERD said...

yang simple tu la yang sedap sis..
:)

Farah Waheda Wahid said...

variety kepada idea masakan ni... bayam goreng mentega... nampak yummylicious...boleh cuba jugak ni... ^_^

thanks for sharing dear...

yan's cottage said...

salam salina....

nampak sedap dan menyelerakan....tq kongsi resepi nie ye....

redza said...

sedap ni..peberet sy sayur bayam tu

Raudzah Zahari said...

Wah..sedapnya nama masakan ni..mesti rasanya pun sedap ni..

hainom OKje said...

Emmm...boleh Cuba ni...

Remy hazza said...

nampak cam sedap.....

MulutPayau said...

Bayam tu peberet akak...boleh cuba buat jgk nanti...Thnks dik berkongsi resepi...

Kakzakie said...

Mesti lebih sedap sebab biasa una minyak zaitun kan sesekali guna butter pulak..

airis aries said...

Salam..wow nampak sedap je,mesti try gak lah malam nih nyer dinner..hehe thanks ye

dhiera said...

saya pun suke makan bayam. nyum nyum..
tapi belum pernah masak pakai mentega lg.~

Knor said...

kakak suka bayam.suka sgt2...:)

ummiross said...

ummi suka bayam. Simple tapi pasti sedap bayam yang Salina masak ni.

ainnoraini said...

Suka sayur bayam...nnt boleh cuba...

Kesuma Angsana said...

sedap tu even simple ~

NzA said...

sedapnya...bayam feveret kami....

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...