Thursday, August 4, 2011

Puding Kurma Dan Sos Mentega | Sticky Date Pudding with Butterscoth sauce

Puding Kurma | Sticky Date Pudding

Sos Mentega | Butterscoth sauce

Bahan-Bahan:

Bahan Puding Kurma:

1. 20 biji kurma - dibuang biji
2. 1 cawan air suam
3. 100 g gula perang
4. 50 g mentega
5. 2 biji telur
6. 200 g tepung gandum
7. 1 ½ sudu teh soda bikarbonat
8. 1 sudu teh esen vanila

Bahan Sos Mentega:
1. 1 sudu besar mentega
2. 1 kotak whipped cream (dapat dibeli dari kebanyakkan pasaraya, bahagian sejuk, tempat menjual  mentega. Ia macam susu UHT tapi dipanggil ‘Whipping Cream’)
3. 100 g gula merah
4. 1 sudu esen vanila

Cara Buat:

Puding Kurma:
1. Kurma dan air dikisar sehingga menjadi pes - asingkan
2. Pukul mentega dan gula menjadi lembut
3. Masukkan telur dan pukul lagi
4. Masukkan pes kurma tadi dan gaul
5. Masukkan tepung gandum sedikit-sedikit dan soda bikarbonat serta esen vanila
6. Masukkan dalam acuan kek dan bakar cara bain marie atau double boil (kukus)
7. Bakar selama 30-40 minit dengan suhu 180 darjah celcius.

Sos Mentega:

1. Masukkan semua bahan sos dalam periuk
2. Masak atas api sehingga berbuih dan matikan api

Cadangan Hidangan:

Puding sedap dimakan suam bersama sos mentega tadi

No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...