Thursday, November 29, 2012

Resepi Sos Blackpaper


Hari ni aku rasa macam nak tulis Resepi Sos Blackpaper, semenjak dua menjak ni aku selalu buat Chicken Chop sebab si kakak suka sangat makan chicken chop dan kalo makan di luar itulah menu yang dia mintak. Botak kepala juga kalo hari-hari dia mintak menWestern ni. So, abah dia yang jadi mangsa perapkan ayam & buat stok sentiasa ada dalam peti ais, bila si kakak mintak cuma gorengkan jer lah. Budak ni tahan makan pedas.



Ni adalah gaya dan cara si kakak ni makan, dia yang mintak dihidangkan camtu. Resepi Sos Blackpaper ni ambik daripada blog Ana Suzana, rasanya ramai yang kenal dia kan! Aku lebih suka rasa Sos Blackpaper Ana Suzana punya ni, rasa macam berlemak sikit. Jom tengok resepinya!





Resepi Sos Blackpaper
Resepi: Ana Suzana
 
Bahan2nya :
 

2 sudu besar butter/marjerin
2 sudu besar tepung gandum (utk memekatkan kuah)
2 cawan fresh milk/ susu cair ( 400 ml )
2 sudu besar serbuk lada hitam kasar
3 @ 4 sudu besar sos botol blackpepper
2 sudu besar kicap ( utk kaler sos lebih gelap - aku tak letak pun)
cendawan butang dlm tin (jika suka)
seketul kiub pati ayam knorr (aku guna stock ayam - masukkan sikit jer)

Cara-caranya :

  1. Guna kuali non stick kalau boleh (ana pesan ni).. kalau takde apa2 kuali pun boleh.. bukak api sederhana je ye..
  2. Masukkan 2 sudu butter/marjerin.. bila dah cair masukkan tepung gandum tadi.. kacau rata guna whisker/garfu..
  3. Bila dah berbuih2 , masukkan susu.. kacau lagi.. masukkan pulak serbuk blackpepper.. masukkan cendawan butang yg dah di hiris...
  4. Kemudian masukkan seketul kiub pati ayam knorr, kicap dan sos botol blackpepper.. kacau sebati semuanya.. kalau suka pekat biarkan sos tu masak lama sikit sampai pekat.. 



10 comments:

syiela said...

suka... saya copy ye.. nk try nanti

Mummy Akmar said...

nampak sedap..thanks share

fiza said...

Nampak sedap. Simple jer resipinya yer.

Knor said...

sedapnya..

suka juga ni..

Anum said...

sedapnya

Nazayiena said...

Nanti nak juga cuba resepi nie....

TiranaAduka said...

memang terbaik dari chef salina

mama aryan said...

best ni..x penah try buat chicken chop sendiri

caliph shuriken said...

bila dgr blackpepper tingat hset black pearl, hukk...

mama aini said...

thanks sudi kongsi resepi sos b/paper ni..

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...