Monday, October 15, 2012

Petua Di Dapur - Menyegarkan Sayur dan Potong Buah Tidak Lebam

1. Mengembalikan kesegaran sayur 

Biasanya kalau kita simpan sayur mayur beberapa hari di dalam peti ais, mesti kesegarannya akan hilang. Nampak macam lemah longlai jer sayur yang kita dah beli berhari-hari tu. Langkah pertama basuhkan dulu sayur tersebut dan kemudian bungkus dalam surat khabar lama dan lepas tu baru simpan dalam peti ais.
Langkah kedua untuk mengembalikan kesegaran sayur ialah rendam sayuran tadi di dalam air yang dicampur sedikit cuka selama beberapa minit. Selain dari mengembalikan kesegaran sayuran itu, cuka juga bertindak menghilangkan kotoran pada sayur yang direndam tadi. 





2. Tip Memotong buah-buahan Supaya tidak Lebam

Sebelum memotong buah-buahan, pisau hendaklah disapu dengan limau nipis terlebih dahulu. Dikatakan limau nipis mengelak potongan buah-buahan daripada menjadi lebam. 




6 comments:

mama aini said...

slm dear..thanks atas petua2 ni..

..::..aRe-Na..::.. said...

bagus petua ni..leh amalkan
tq akak...

dwaty said...

saya suka makan sayur... tapi jrg makan buah... huhuhu...

Tihara said...

as salam,
bagus petua2 ni..cuka mmg bagus kan, :)

Raudzah Zahari said...

Thanks lynn...nanti boleh try coz sayur selalu tak tahan lama...

Kesuma Angsana said...

tq share ye gd one ni

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...