basuhkan ikan patin dengan gandum untuk buang bau hanyir ikan |
Bahan-Bahan:
Seekor ikan patin.
1 cm kunyit hidup (ditumbuk halus)
6 biji bawang merah (ditumbuk halus)
2 ulas bawang putih
2 biji cili besar
10 biji cili api (ditumbuk halus)
3 s/b tempoyak (kalau nak pekat masukkan lebih)
1 biji timun/buah kundur muda (dipotong dadu)
10 tangkai daun kesum
3 batang bunga kantan (aku tak buh pun)
2 keping asam keping
4 cawan air (ikut kepekatan masing2)
garam secukup rasa
gula secukup rasa (kalau rasa terlalu pedas tambah gula sikit)
ni namanya daun kesum tapi orang utara panggil daun cenohon |
rupa yang dah siap ikan patin masak tempoyak favourate hubby |
- Ikan dibersihkan dan Dibasuh dengan 3 sudu gandum untuk hilangkan hanyir ikan (seperti gambar di atas)
- Kunyit hidup, bawang merah, bawang putih, cili besar dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi (boleh juga dikisar bersama tempoyak)
- Masukkan kedalam periuk yang diletakkan air dan masukkan juga asam keping
- Letak atas api dan biar 3 minit baru masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan, masukan bunga kantan, daun kesum dan timun.
- Perisakan dengan garam dan gula
No comments:
Post a Comment