biasanya Kasih Salina selalu guna ikan talapia & ikan pari |
bahan-bahan:
seekor ikan talapia/siakap/kembung/pari
10 biji bawang merah
2 biji bawang besar
2 biji bawang putih
sedikit halia
sedikit lengkuas
sedikit kunyit hidup
3 batang serai
5 s/b cili kering yg dikisar
2 helai daun kunyit
3 biji cili padi
garam secukup rasa
gula secukup rasa
2 s/b gula melaka
daun pisang (jika ada)
minyak untuk menumis
Cara membuat sambal ikan bakar:
1. Bland bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, cili padi dan kunyit hidup.
2. Panaskan periuk & masukkan minyak. Tumiskan cili kering dan bahan2 yang telah di bland tadi.
3. Masukkan garam, gula, gula melaka, daun kunyit. Biarkan masak selama 15 minit untuk garingkan bahan2 tersebut.
4. Dah siap sambal, boleh la mula membakar ikannya pulak.
5. Sediakan non-stick pan untuk membakar ikan. Alaskan daun pisang atas non-stick pan, tapi Kasih Salina tak guna daun pisang pun.
6. Curahkan sedikit sambal yang dimasak tadi atas daun pisang, kemudian letak ikan atas daun pisang dan akhir sekali curahkan semua baki sambal tadi atas ikan.
7. Tutup non-stick pan supaya ikan cepat masak dan perlahankan api.
8. Bakar agak2 dalam 10 minit & tutup api.
* Kasih Salina suka makan dengan nasi putih + kangkung goreng belacan / bendi rebus camtu je sebab rasa sambal ikan tu dah sedap.
No comments:
Post a Comment