Bahan-Bahan:
2 ekor ikan cencaru (saiz sederhana besar)
- ikan cencaru dibelah belakang
2 s/b kelapa parut
1 ulas bawang putih
3 biji bawang merah
sedikit belacan (jika suka)
1 biji cili besar
2 biji cili padi
secubit garam
1/2 s/k gula (jika suka manis)
Langkah 1: Masukkan semua bahan-bahan tadi dalam lesung batu dan tumbuk bagi hancur sikit seperti gambar ni.
Langkah 2: Kemudian, masukkan bahan-bahan2 yang ditumbuk tadi ke dalam perut ikan yang telah dibelah belakang. just sumbat-sumbat macam tu jer..
Langkah 3: dah habis sesi sumbat menyumbat tu, boleh la dibakar ataupun digoreng ikan cencaru tersebut..kasih salina lebih suka goreng kerna rasa ikan tu lebih ranggup. terpulang pada citarasa masing-masing la kan.
No comments:
Post a Comment