gigih jer aku menulis nak berkongsi resepi ni tapi yang membuatnya adalah hubby aku.. Kasih Salina cuma tau bahan2 & cara membuatnya aje..tuk pun tau sebab selalu duk tengok hubby yang masakkan..
scramble egg ni sesuai makan time breakfast mengikut apa yang aku lihat kat hotel2 la kan..ala..x kesah la waktu2 mana pun, kalo dah teringin tu hentam makan aje lah..lagi pun senang & simple je nak buat.
budak ini ialah tukang kacau & tukang mengacau |
Bahan-bahannya:
3 biji telur
secubit garam
1 s/k gula (saya suka manis2 sket, kalo tak letak pun takpe)
sedikit lada sulah
1/2 cawan susu cair / susu segar
1 s/b mentega
Cara membuatnya:
- Pukul telur dengan susu cair, garam, gula dan serbuk lada sulah.
- Kemudian cairkan mentega dalam kuali.
- Bila mentega dah cair, masukkan telur dan kacau cepat-cepat dengan sendu.
- Kacau sampai kering & berketul macam dalam gambar tu, kalau nak cair/basah2 sikit pun terpulang pada citarasa masing2 la.
- Dah siap, kunyah jer lah masuk dalam perut.
No comments:
Post a Comment