kangkung goreng belacan ni sedap dan menyelerakan makan dengan nasi putih panas-panas..
Bahan-Bahan:
Seikat kangkung (beli di pasar atau tanam sendiri)
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
sedikit cili besar
1 biji cili padi
1/2 s/k belacan
garam secukup rasa
ajinamoto secukup rasa
sedikit air (jika nak ada kuah sikit)
sedikit minyak
potong semua bahan-bahan tadi seperti gambar di atas..panaskan kuali, masukkan minyak, tumiskan semua bahan-bahan tadi, kecuali belacan, garam & ajinamoto.
belacan tu dibancuh dengan sedikit air supaya tak berketul-ketul. Kemudian, masukkan kangkung, garam, ajinamoto dan belacan ke dalam kuali.
kacau sampai rata dan terus angkat. jangan terlalu layu sangat kangkung tu, nanti tak sedap nak makan..dah siap sedia untuk dimakan bersama family tersayang..
belacan tu dibancuh dengan sedikit air supaya tak berketul-ketul. Kemudian, masukkan kangkung, garam, ajinamoto dan belacan ke dalam kuali.
kacau sampai rata dan terus angkat. jangan terlalu layu sangat kangkung tu, nanti tak sedap nak makan..dah siap sedia untuk dimakan bersama family tersayang..
No comments:
Post a Comment