tu dia ehhh..ikan cencaru goreng bercili resepi asal dari mak aku di Terengganu.. memang sodap & menyelerakan makan dengan nasi putih panas2.. nasib baik hubby aku suka jugak dengan cara masakan camni.. kalo ikut resepi asal mak aku bakar dulu ikan tu, tapi aku goreng jer..
Bahan2:
2 ekor ikan cencaru
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit halia
3 biji cili besar
5 biji cili padi (kalo nk pedas lebihkan lagi)
secukup rasa garam
secukup rasa gula (kalau tak suka gula gantikan dgn ajinamoto)
minyak untuk menumis & mengoreng ikan
Cara Membuatnya:
1. Goreng atau bakar ikan terlebih dahulu.. kalo aku suka goreng garing2 & ranggup
2. Kisarkan bawang besar, bawang putih, halia, cili besar, cili padi.
3. Tumiskan bahan2 yang dikisar tadi dalam kuali.
4. Masukkan garam & gula. Boleh la hidangkan untuk seisi keluarga.
No comments:
Post a Comment