Bahan-bahan:
3 ekor ketam ~dibersihkan dan dibelah dua
2 biji bawang besar yg dikisar
2 ulas bawang putih yg dikisar
1 batang serai ~dititik
5 biji cili api ~ dihiris
2 sudu besar cili kering ~ dikisar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 biji telur
garam gula secukup rasa
2 sudu besar cili kering ~ dikisar
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 biji telur
garam gula secukup rasa
sedikit air ~ jika nak berkuah
sedikit minyak untuk menumis
cara membuatnya:- Ketam dibasuh bersih & dibelah 2
- Sediakan kuali & masukkan minyak masak, tumiskan semua bahan2 kisaran tadi & jg serai yg dititik
- Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili.
- Dah naik bau, masukkan sedikit air jika nak ketam tu berkuah..tak nak bubuh air pun takpe.
- Kuah dah mengelegak, masukkan ketam, telur, cili api, garam, gula... kacau dan angkat.. nak bagi cantik tambah la daum sup sket..
No comments:
Post a Comment