Bahan-bahan
3 sudu makan minyak masak.
2 ulas bawang putih - hiris nipis
1 inci halia - hiris nipis
1 sudu teh cuka masakan
1/2 cawan kicap cair
Sedikit air
1 biji cili merah dipotong memanjang
3 biji cili hijau kecil dipotong memanjang
1 labu bawang besar - potong bulat macam cincin.
Gula secukup rasa
4 keping ikan tongkol saiz kecil
Penyediaan:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang putih dan halia sehingga kekuningan.
2. Masukkan semua bahan2 tadi dan biarkan mendidih.
3. Masakkan dengan api kecil sehingga kuah pekat.
Resepi asal ialah ikan tenggiri. Ibu cuma ada ikan tongkol je masa ni. So, guna la ikan tongkol. Sukatan bahan2 nya pun ibu ubah sikit2..
Sumber: Buku 400 resepi terbaik Chef Wan
No comments:
Post a Comment