Petang2 memang best la kalau ada segala macam jenis bubur. Kalau ada bubur & cicah plak dengan roti memang kenyang la dibuatnya.
Bahan-bahan resepi bubur kacang hijau:
- 300 gram kacang hijau
- 3 ketul gula melaka/gula merah/gula kabung. Masak dengan air dulu, kemudian tapis.
- 2 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 1/2 cawan gula pasir
- 1 helai daun pandan
- 5 sudu sagu mata ikan
- sedikit garam
Cara masak:
1. Goreng kacang hijau dalam 5 minit camtu. Lepas tu rendam kacang hijau lebih kurang 2 jam.
2. Rebus kacang hijau tadi dengan air hingga kembang. Kemudian masukkan daun pandan, gula pasir, gula melaka, dan santan. Tambahkan 2 cawan air kalau pekat sangat. Masukkan sagu dan juga garam. Kalau musim durian boleh masukkan 5 ulas isi durian. Lagi best, pekat dan likat rasanya. Cicah plak dengan roti memang kenyang habis dibuatnya.
No comments:
Post a Comment