Mee Bandung
Bahan bahan:
1 bungkus mee kuning
10 ekor udang sederhana
5 ekor sotong - potong bulat
Segengam udang kering
Sawi
Taugeh
Taugeh
Hirisan daging yg dah direbus
kiub ayam
kiub ayam
3 biji telur
Gula dan garam
Mee kuning - celur
1 sudu besar cili boh
1 sudu besar cili boh
Bahan Kisar:
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Bahan hiasan:
3 keping tauhu goreng - hiris nipis
Bawang goreng
Hirisan cili merah
Limau kasturi/limau nipis
Cara- cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar bersama cili boh. Masukkan udang kering yang telah ditumbuk hingga naik bau.
Masukkan udang, sotong dan hirisan daging. Kemudian, masukkan air. Masukkan kiub ayam, gula dan garam secukup rasa.
Dah mengelegak, perlahankan api. Pecahkan telur sebiji sebiji. Jangan kacau supaya telur tidak pecah. Biarkan telur masak/separuh masak, ikut suka. Akhir sekali masukkan sawi taugeh.
Tutup api. Curahkan kuah di atas mee. Hiaskan dengan bawang goreng, tauhu goreng, hirisan cili dan limau nipis/limau kasturi.
No comments:
Post a Comment