Bahan- Bahan Resepi Puding Kastard Marble:
- 1 paket agar-agar serbuk 10g
- 2 cawan air
- 1 tin susu cair (400g)
- 1 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- 3/4 cawan gula
- 1 sudu besar tepung kastad
- 2 sudu serbuk koko / choc emulco
Cara-Cara:
1. Masukkan air, serbuk agar-agar dan gula dalam periuk. Kacau dan biarkan agar-agar dan gula hancur. Tunggu sampai mengelegak sikit.
2. Sambil2 tu, masukkan telur, esen vanila, tepung kastad dan susu cair ke dalam bekas berasingan. Kacau bagi sebati dan tapiskan bancuhan ini ke dalam periuk berisi agar-agar tadi.
3. Kacau lagi hingga nampak pekat sikit
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 1 bahagian dicampur serbuk koko/choc emulco dan 1 bahagian lagi biarkan warna asal.
5. Gunakan loyang bulat. Masukkan 1 senduk berwarna asal. Diikuti 1 senduk warna coklat, tuang di atas warna asal tadi. Tindih berselang seli warna sampai la habis.
6. Sejukkan dalam peti sejuk selama 6 jam barulah potong. Kalau ibu lah.. nampak dah keras dan sejuk bila rasa, teruk potong dah.. tak menahan nak tunggu lama2..
Biar rupa tak cantik, asalkan sedap bila ditelan.
No comments:
Post a Comment