Ayam goreng kunyit, resepi yang paling ibu gemar sejak zaman universiti sampai dah ada anak. Sekarang ni anak2 plak yang pantang ada, laju je manambah nasi.
Moh la kita nengok resepinya yang sangat mudah dan bahan2 simple biasa ada di rumah. Ada sambal belacan, timun, sup, telur dadar & nasi putih, memang meletop2 rasa dalam mulut..
Bahan-bahan:
- Ayam potong kecil2. Gaulkan dengan garam, serbuk kunyit dan cili boh.
- kacang buncis / kacang panjang
- 1/2 batang lobak merah - potong memanjang
- sedikit bunga kubis
-1 biji cili besar
- 3 biji cili padi
- 1 batang serai - ketuk hujung
- 1 biji bawang holand - potong memanjang
-2 ulas bawang putih - ketuk dgn pisau
- daun limau purut kalau suka
- minyak, garam dan ajinamoto/ gulaCara2:
1. Gorengkan ayam dulu dalam kuali berasingan hingga sedikit garing. Angkat dan ketepikan dahulu.
2. Guna kuali yg sama dan masukkan sedikit minyak. Kemudian tumiskan semua bahan2 tadi. Masukkan bunga kubis, kacang panjang/ buncis dan lobak merah. Masukkan sedikit kunyit supaya bawang dan sayur nampak kuning juga. Masukkan sedikit air supaya tak berminyak sangat.
3. Masukkan garam, gula / ajinamoto. Last sekali masukkan ayam yang digoreng tadi. Gaul2 rata dan angkat. Sediakan nasi putih uollsss.. makan dengan nasi goreng pun sodap..
No comments:
Post a Comment