Friday, January 13, 2012

Cara Masak Bubur Bayi 6-8 Bulan [Resepi Bubur Kentang Berkeju]

 
Resepi Bubur Kentang Berkeju (Bayi 6-8 bulan)

Bahan-bahannya:


1 biji kentang (saiz kecil)
1 keping Keju cedar
Sedikit brokoli
1/2 cawan air suam atau susu bayi minum (kalau nak bubur lebih pekat, kurangkan air)
2 Sudu bubur nasi (pilihan jika mahu ada rasa nasi, takut bayi muak sebab bubur kentang ni berkrim)

Cara membuatnya:

  1. Rebus kentang dengan kulitnya yang sudah dibersihkan sehingga empuk.
  2. Rebus brokoli sehingga masak.
  3. Kupas kulit kentang, potong untuk untuk dimasukkan ke dalam pengisar.
  4. Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sehingga halus berkrim. Jika tak nak berkrim sangat, kisar kasar jer - biasanya bayi 8 bulan ke atas dah mula suka makanan yang pejal.



No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...