Thursday, April 19, 2012

Sepetang Di Danok, Border Bukit Kayu Hitam - Thailand


huhu..sudah lama tak meng-update blog, nak mula menaip ni pun bukan main malas lagi dah, rasa macam kekok dah lama tak menulis la kata kan..hihi.. Alkisahnya, 7-9 April sepatutnya & dah plan segala bagai nak jalan-jalan kat Hatyai, Thailand untuk 3H/2M. So, kami pun dah tempah hotel & full payment dah buat kat Sawadee.com. Harga hotel boleh tahan murah juga melalui Sawadee.com jika dibandingkan direct booking dengan hotel yang kita nak tu. Tapi kalo melalui Agoda.com lebih banyak lagi pilihan hotelnya. 

Nak dijadikan ceritanya, sehari selepas dah clear payment, berlaku plak tragedi pengeboman di Lee Garden Plaza, Hatyai yang turut melibatkan rakyat Malaysia terkorban. Nasib baik masa nak booking hotel, Hotel Lee Garden Hotel bersebelahan Lee Garden Plaza tu dah penuh. Alhamdulillah juga, nasib menyebelahi kami sebab tak pergi weekend yang Hatyai kena bom tuhh..huhhh.. tarikh nafas sat..

Tak dapat pergi Hatyai, kami pi Danok jer lah yang jaraknya 8 km dari rumah kami.. haha..sangat lah dekat kan.. tapi suasana dia amat berbeza dari hari yang sebelum pengeboman tu.. sebelum tu memang ramai nampak muka orang Malaysia kat Danok. Nah.. dapat kita lihat kan betapa besarnya kesan kepada ekonomi Thailand. Pekan Danok yang tak kena bom pun pelancong asing tak mau pergi, ini kan plak kat Hatyai, Bangkok dan lain-lain tempat menarik di Thailand.

Sebab itulah, bagi pendapat peribadi aku, kita patut bersyukur dengan kepimpinan yang ada dan gaduh-gaduh politik sana sini tu 'adat' lah dan tidak perlu kita nak memperbesarkan isu yang kita tidak tahu pun hujung pangkalnya.
Air Kelapa Muda - RM 2.50 dan Milo Ais untuk kakak RM 2.00. Kat Danok ni urusniaga dalam ringgit Malaysia (RM) pun boleh. Kami pi tak tukar duit pun..

Nasi Kapow pilihan aku - RM 5. Best gak ooo..
Nasi Goreng Pedas pilihan hubby aku, RM 6. tapi serius sedap rasanya..

Antara menu yang ada di Restoren Muslim yang kami makan tu, Nasib baik ada tulisan Melayu kan..

Ni yang takde kat Malaysia, Air Mineral keluaran dari syarikat Nestle. Sesuatu yang unik tu..


13 comments:

Acik Erna said...

salam kasihsalina..alhamdulillah tidak terlibat dalam tragedi

azi said...

Salam kenal dan akak folo..:)

Kat kedah daerah mana ni..?
Akak kat SP...

TK said...

Tk suka sgt makanan thai. Memang sdap dorang masak. dulu2 slalu gak ke golok dan takbai di sempadan kelantan utk mkn2 tapi skrg x berani dah..was was je

BungaTulip said...

salam KasihSalina..
sya tak sampai Thailand lg, sempadan je.. wiken bebaru ni g Rantau Panjang :)

KhaiRin : anies said...

wah best nyer...

sy suka la dgn air mineral tu

Pok Amai-Amai said...

Syoknye...teringin nak g sane...

eLL said...

saya tak pernah sampai danok atau hatyai walaupun 45 minit jer dari rumah. tgk kwn2 berjalan teringin pulak rasanya

ainnoraini said...

tak pernah lagi sampai kat sana..
teringin jugak nk jln2 situ..

syiela said...

makanan kat sana mmg best2...

mineral nestle.. mmg unik

ogyep yummy mellow said...

salam ziarah... dunia politik, macam2 ada...

aReLaN said...

macam2 kan.sedap je nampak nasi tu.bila la nak jejak sampai ke sana ek.hmmmm

..::..aRe-Na..::.. said...

waa,behnyerr..ana ri2 pon p x sempat
nak masuk smp kesana..sbb takut kes bom ni lah..hehehee...betui tu kan..
negara kita dh aman,syukur alhamdulillah...

Nazayiena said...

Bestnya pegi shopping sana,mesti sama cam Serikin kat Kuchingkan...

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...