Monday, April 30, 2012

Resepi Sup Ekor Lembu


Bahan-Bahan:

800 g ekor lembu (sudah dipotong), dicelur di dalam air mendidih selama seminit dan toskan.
2 liter air
1 kelopak bunga bawang
1 batang kulit kayu manis
2 batang serai
125 ml susu sejat penuh krim
2 sudu besar serbuk kari daging

Bahan kisar:
8 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
2.5 cm halia
4 ulas bawang putih
sedikit daun ketumbar yang dihiris dan bawang goreng untuk hiasan

Cara Penyediaan:

  1. Rebuskan air. Masukkan ekor lembu, bunga lawang, kulit kayu manis dan serai. Kecilkan api ke tahap sederhana dan masak sehingga ekor lembu empuk. Keluarkan ekor lembu dan ketepikan supnya.
  2. Panaskan 2 sudu besar minyak, tumiskan bahan-bahan kisar bersama dengan rempah kari sehingga wangi. Masukkan sup tadi, ekor lembu dan susu sejat penuh krim dan biarkan mereneh selama 10 minit lagi.
  3. Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa. Hidangkan sup dengan daun ketumbar yang dihiris serta bawang goreng.

Sumber: Majalah Wanita



 

No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...