Monday, April 30, 2012

Resepi Puding Keladi






Puding Keladi

Bahan-Bahan:

50 gm agar-agar
50 gm santan
150 gm gula
50 gm ubi keladi (dipotong dadu dan dikukus)
15 gm tepung jagung
2 biji telur kuning
sehelai daun pandan
sedikit pewarna ungu

Cara membuatnya:


  1. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air.
  2. Masukkan kuning telur ke dalam bancuhan tadi dan ketepikan. Masak agar-agar dengan gula dan daun pandan sehingga larut.
  3. Kemudian masukkan santan dan biarkan hingga mendidih diikuti pula masukkan bancuhan tepung jagung ke dalamnya.
  4. Kacau sekata dan masukkan pula ubi keladi yang dipotong kecil, sedikit pewarna ungu dan kemudian masukkan ke dalam bekas yang bersesuaian. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.

Sumber: Majalah wanita







No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...