Wednesday, August 29, 2012

Nasi Lemak Daun Pisang di Seafood Restaurant Sri Berang


Raya ke-5 makan malam kat pekan Kuala Berang, Terengganu

RM6.00 sedaun pisang, ayam goreng + telur rebus separuh + sambal bilis + hirisan timun
Nama tempat makan ni Seafood Restaurant Sri Berang, terletak di pekan kecil Kuala Berang. Nama jer Seafood, tapi takder pun seafood nyer. Kami ingatkan ada lar seperti kedai makan yang menyajikan masakan panas atau ala Thai macam kat Changlun tu...

Apapun, sejak restaurant ni buka (kedai makan biasa jer ni, belum dikira taraf sebuah restoran yang sepatutnya), tak pernah pun kami makan kat sini. Tapi bila first time nak cuba, rupanya yang ada Nasi Lemak dan Nasi Kukus. Dah takder pilihan, sebab banyak kedai makan tutup lagi, nak tak nak kena lah terjah Kak Jah jugak jugak!.

Kami sampai lebih kurang jam 9.00 malam, itupun dah lebih separuh penuh meja yang ada. Kami memilih sudut yang agak-agak ngam untuk melapah kot-kot sedap hingga menjilat jari.

Harga Nasi Lemak pilihan kami seperti tertera di gambar di atas, mahal. Ya memang mahal. Apa saja melibatkan makanan di Terengganu memang mahal. Bukan aku sorang yang cakap mahal tau, nanti tak pasal-pasal bertukar kerajaan pulak lepas ni (isu sensitif ni menjelang pilihanraya), kawan-kawan yang bekerja di luar Terengganu pun kata mahal...malah dalam surat khabar pun banyak kali keluar.

Kos nasi lemak macam tu, kalau di pekan koboi Changlun boleh jadi RM4.00 dan di Alor Setar juga dalam lingkungan RM4.00-RM4.50 di food court yang lebih baik dan mahal sewanya. Kalau di UUM, boleh jadi RM3.50 sebab mengambil kira adanya ayam goreng seketul, telur rebus separuh, sambal bilis dan timun sekali nasi yang lemak tu (daun, belakang kira).

Belum jamah lagi, kena posing dulu...
Rupa-rupawan sedap jugak nasi lemak ni. Patut lah tak lama lepas kami mengambil tempat masing-masing ada berduyun sakan orang datang tak lama lepas tu, macam tak hingat. Memang nasib baik sedap dan berselera sekali lebih-lebih lagi dengan adanya semangkuk kuah kari seperti kuah Nasi Dagang (yang ni optional, sebab abang aku terliur tengok). 
Jelas sekali memang sedap dan berbaloi best!

Kakak nak makan pun tak boleh, asyik bergambar jer...
Malam tu kami makan habis licin daun pisang tu, mujur tak koyak jer daun nya. Sedap sangat. Walaupun mahal, insya-Allah kami akan datang lagi kalau masih ada masakan yang sama. Memang boleh rekemen dekat korang semua kalau sesat timur atau lalu di pekan Kuala Berang. So, tak berapi lah perasaan tokey kedai ni (orang Kelantan) lepas baca komen-pomen yang melampau di atas yer..

Lokasi: Seberang jalan KFC Kuala Berang


6 comments:

Shaiful Zaidi said...

salam...nampak mcm sedap jer..

gadis oren said...

automatik rase lapar tgok nasik lemak kt atas , huhuhu

Ena's Palace said...

salam...
nasi lemak lawan dgn kuah kari...mcm sedap jer...

Sop Nama Saya said...

wah.. kat kuala berang ekk

mama aini said...

ehem kalau mama ket`ganu..hikk2x..ajak en.papa singgah kesana..mahal takpe kan asalkan sedap.. :)

seri dewi said...

Aritu g kuala berang..ya Allah x tahan bau getah. ..msuk kfc br lege ckit..bau ayam goreng...hehehe...tp nak buat camner lps ni mmg kene g sokmo coz anak study kt ctu.....

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...