Wednesday, August 1, 2012

Jualan Handphone dan Gadget di Malaysia lebih RM6 BilionHebat bisnes ni. Secara kolektifnya jualan telefon bimbit termasuk smartphone dan gadget di Malaysia sehingga 31 Disember 2011 melebihi angka RM6 bilion! Ini menurut laporan khas dalam Utusan Malaysia yang menyingkap persoalan potensi bisnes ini dan kegagalan Bumiputera khususnya orang Melayu bersaing dengan kaum Cina kerana beberapa faktor. Faktor tu semua orang dah boleh agak dah.

Pada pendapat aku, kalau bisnes ni di kuasai oleh sekurang-kurangnya 2 usahawan Cina (Master Dealer) bagi setiap negeri di Malaysia, wah...berapa banyak keuntungan yang diperoleh hanya dengan menjual satu bentuk produk teknologi yang mampu dipakai oleh semua pelajar kolej dan IPT di Malaysia yang mencecah ratusan ribu pelajar baru setiap tahun! Sebab golongan ini mempunyai wang pinjaman pelajaran untuk membeli handphone kesukaan atau gajet tertentu yang mampu dibeli tunai!
No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...