Friday, July 27, 2012

Kisah Nabi Ibrahim - Antara Burung Dan Cicak
Sedikit renungan di hari yang mulia ini...

KISAH NABI IBRAHIM: ANTARA BURUNG DAN CICAK

Sebuah kisah di zaman Nabi Ibrahim, semasa Nabi Ibrahim dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulangkali. Tingkah lakunya diperhatikan oleh makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu, ‘buat apa kau penat-penat mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim takkan terpadam dengan air yang kau siramkan itu.’

Lalu dijawab oleh burung tersebut, ‘Memang ia tidak akan memadamkan api tersebut, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya samada aku berjaya memadamkan api itu ataupun tidak‘.
Dan janganlah kita menjadi seperti cicak (yang terbang), yang bertindak jahat dengan menghembus-hembus kepada api yang membakar Nabi Ibrahim dengan harapan api akan menjadi marak lagi untuk terus membakar Nabi Ibrahim (walaupun sebenarnya hembusannya itu tidak membawa kesan ke atas api berkenaan.)

Anbiyaa [69] Kami berfirman: Hai api, jadilah engkau sejuk serta selamat sejahtera kepada Ibrahim!.

Hadith riwayat Ibn Hatim, dari A’isyah ra. bahawa Rasulullah saw bersabda :”Sesungguhnya Ibrahim tatkala dicampakkan kedalam api, semua binatang yang melata dimuka bumi ini cuba memadamkan api, kecuali cicak, kerana sesungguhnya dia (cicak) meniupkan api keatas Nabi Ibrahim…”

Iktibar daripada cerita di atas, jadi apa yang telah anda lakukan wahai pembaca untuk agama Allah S.W.T?
 
 

4 comments:

Harith Iskandar said...

jom pakat bunuh cicak..errr pakai senapang angin bleh tak? :p

Ibu Lala said...

Menarik citer ni. Boleh ceritak pada anak anak. Tq.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Apa yg kita kene lakukan ialah.. Kita kene taat perintah Allah mengikut cara yang di tunjukkan oleh Nabi S.A.W.. Kita kene buat amalan agama ikut cara Nabi.. Jgn ikut suka kita.. Allah hantar Nabi utk kita jadikan Nabi contoh dalam setiap amal yang kita buat.. Wallahhualam... Selamat berpuasa.. :-)

mamawana said...

Nice sharing :-) Selamat beramal.

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...