Bahan-Bahan:
Sedikit minyak masak
5 biji bawang merah dihiris halus
3 ulas bawang putih dihiris halus
2.5 cm halia dihiris halus
5 cm belacan, dibancuh dengan 1/2 gelas air
1 Ekor itik serati dipotong dan dibersih
350 ml pati santan
2 keping asam gelugur
sedikit gula dan garam
Bahan dogoreng dan ditumbuk:
20 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2.5 cm halia
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh lada hitam
5 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
1 batang kulit kayu manis
8 biji cili kering
1 batang serai dihiris
2.5 cm lengkuas
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah bersama bawang putih dan halia hiris sehingga keemasan.
2. Masukkan bahan rempah yang sudah digoreng dan kacau sehingga wangi.
3. Masukkan bancuhan belacan, kacau dan tutup periuk seketika.
4. Masukkan itik bersama santan, asam gelugur, gula dan garam.
5. Masak sehingga itik empuk dan kuah pekat.
1 comment:
Sedapnya....dah lama tak makan gulai itik.
Post a Comment