Bahan-Bahan:
Sedikit minyak masak
60 ml air asam jawa
750 ml air
1 ekor ikan parang/pari (1 kg)
Garam secukupnya
1 tangkai bunga kantan
3 pokok daun kesum
2 keping asam gelugur
4 helai daun limau purut
Bahan dikisar:
25 tangkai cili kering, dicelur dulu
20 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
sedikit belacan
2.5 cm halia
2.5 cm kunyit hidup
Bahan diketuk:
2.5 cm lengkuas
2 batang serai
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar dan lengkuas sehingga wangi.
- Tuangkan air asam jawa bersama air dan biarkan seketika.
- Masukkan ikan bersama garam secukup rasa.
- Masukkan serai bersama bunga kantan, daun kesum, asam gelugur dan daun limau purut.
- Biarkan seketika, angkat dan hidang.
Koleksi dari majalah Jelita
2 comments:
sy prnah g melaka,singgah kdai mkn utk lunch.mkn asam pedas...fuhhhh mmg terangkat lah sbb semua lauk2 dia memang pedas gilerr...berapiii :p
serius sy minat asam pedas melaka..sedap..ada pernah try masak..tapi xbape power..hehe..kena belajar lagi nie..thanks share resipi sis..
Post a Comment